Milan Osmak u knjižnici | Ispis |  E-mail
Nedjelja, 25 Listopad 2009 23:40


OsmakU povodu Mjeseca hrvatske knjige  Narodna knjižnica u Supetru ugostila je književnika Milana  Osmaka koji je supetarskim i njihovim postirskim gostima predstavio svoj najnoviji roman "Ljetovati na Marsu". Osmak se nakon nekoliko romana za odrasle posvećuje pomorskoj, teen prozi. Njegov  roman "Tajanstveni otok" započinje, a "Tulum s tunama" te  "Mario, petnaestogodišnji kapetan" nastavljaju niz romana za mladež, dok je najnoviji "Ljetovati na Marsu" nastavak priče  o mladima s otoka i Zagreba, doživljajima na moru, u školi, o prijateljstvu i skrbi, ljubavi i sazrijevanju. Pisac njeguje modernu vrstu „elastičnog moralizma“ koja nekako ide uz   „mozaički oblik života“ njegovih literarnih obitelji.

OsmakOsmak je od akcijskog romana , prateći godine svojih junaka , došao do modernog „ljubića“ , a u romanu "Ljetovati na Marsu", Adrijana i Juraj postaju junaci i svojevrsnog krimića.
U svim se njegovim romanima osjeća njegova ogromna ljubav prema moru i otuda možda i želja da svoja predstavljanja održi na otocima, na Lošinju, Cresu, Hvaru, Braču, Korčuli .
Učenici i pisac su su zajedno s njihovim profesoricama i domaćicom prof. Gitom Dragičević proveli jedan nadasve ugodan književni sat.