Zaklada Otok Brač | Ispis |  E-mail
Ponedjeljak, 08 Srpanj 2013 21:21

 

Zaklada “OTOK BRAČ – negdje između mora i zvijezda” nastala je kao posljedica kontinuiranog desetogodišnjeg istraživanja otoka Brača, u kojem su bili uključeni vodeći poznavatelji otočke baštine. Sustavno su istraživani povijest, tradicija, kultura, jezik, običaji, glazba, arhitektura, gastronomija, speleološki objekti, religija, podmorje, arheološki lokaliteti, biljni i životinjski svijet… Zaklada je osnovana rješenjem Ministarstva uprave RH, uz suglasnost Ministarstva kulture RH, Ministarstva turizma RH i Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja RH, u cilju pokretanja društveno korisnih projekata usmjerenih prema istraživanju i očuvanju baštine otoka Brača.

Upravitelj Zaklade osnivač Zaklade i jedini zakladnik Robert Barilla.

Ponosni smo na činjenicu da smo od samog početka djelovanja prepoznati kao Zaklada lokalne zajednice (ZLZ) i što smo nevladina, nestranačka i neprofitna organizacija.

Svi članovi Zaklade, članovi Vijeća Zaklade i upravitelj Zaklade su volonteri i ne primaju nikakvu naknadu za svoj rad. Kod nas ne postoje plaće, dnevnice, bonusi i putni troškovi, već otvorena srca nastojimo sačuvati jedan Brač kakav postoji danas, a kojeg već sutra neće biti.

Djelatnosti Zaklade se financiraju kroz pokretanje vlastitih projekata, donacijama fizičkih i pravnih osoba, te članarinama. U sklopu Zaklade objavljuju se knjige vezane uz očuvanje baštine otoka Brača. Autor znaka Zaklade je akademski slikar Hrvoje Marko Peruzović, autor logotipa je splitski dizajner Tomislav Bogović, a vektorski oblik znaka napravila je akademska slikarica Anamaria Guina.

Vođeni spoznajom da otok Brač nismo naslijedili od prošlih generacija, već ga dobili na čuvanje za buduće generacije, pokrenuli smo ovu Zakladu. Želja nam je zabilježiti jedan Brač kakav postoji danas, a kojeg već sutra više neće biti.

U sklopu Zaklade formirana je kolekcija koju sačinjavaju arheološki nalazi, stari uporabni predmeti, dokumenti, knjige, rukopisi, stare razglednice i fotografije... U zasebnom dijelu kolekcije nalaze se djela bračkih umjetnika. Dio te kolekcije vidjet ćete u srijedu u Galeriji "Ivan Rendić"

Ponosni smo na činjenicu da smo od samog početka djelovanja prepoznati kao Zaklada lokalne zajednice, jer je osnovni cilj našeg djelovanja pokretanje društveno korisnih projekata usmjerenih prema istraživanju i očuvanju baštine otoka Brača.

Petar Hranuelli donirao je Zakladi “Otok Brač – negdje između mora i zvijezda” skulpturu IVAN RENDIĆ iz serije VELIKANI (2012. godina / visina 45 cm / mramor). Uz tu donaciju u srijedu ćete moći vidjeti još mnoge značajne donacije koje su u proteklom vremenu obogatili Zakladu.

U cilju pokretanja društveno korisnih projekata na otoku i očuvanja čakavskog izričaja, Zaklada “OTOK BRAČ – negdje između mora i zvijezda” objavit će dorađeno izdanje zbirke pjesama Stjepana Pulišelića – “GLOS SA ŠKROP” i to 40 godina nakon prvog izdanja. Obitelj Pulišelić ustupila je Zakladi sva autorska prava, svi sudionici projekta odrekli su se naknada i troškova za svoj rad, a kompletan prihod od prodaje knjige namijenjen je očuvanju baštine otoka Brača. Predstavljanje knjige je 31.8. na Festivalu čakavske riči "Štefe Pulišelić" u Škripu.

https://www.facebook.com/ZakladaOtokBRAC

http://zaklada-brac.hr/