Predstavljanje knjige | Ispis |  E-mail
Srijeda, 17 Srpanj 2013 14:28


Veseljko Sulić ( Vassili Sulich )


Pučišća na Braču rodno je mjesto Veseljka Sulića i zapravo ga još uz njega vežu prve uspomene koje imaju scenske obrise jer je već tada improvizirao predstave. I u El Shattu, kamo je sa zbjegom dospio 1944. godine, pridružio se pionirskom kazalištu. Početak klasične naobrazbe 1948. godine vezan je uz HNK u Zagrebu. Sve otada Sulić je uz brojne svjetske kazalisne daske vezan već gotovo 60 godina. Stipendiju za London dobiva 1952; učiteljica mu postaje Audrey de Voss, a plesačka iskustva stječe u trupama

Johna Cranka, Kennetha McMilana i drugih. Već iduće godine Sulić se pridužuje trupi Janine Charrat u Parizu gdje ostaje punih jedanaest godina. U početku pleše u, dakako, manjin ulogama, no neprekidno i brzo napredujući već 1956. postaje “Danseur Etoile”u trupi “Ballet des Etoiles de Paris".

Diljem Europe Sulić solistički nastupa s tada najpriznatijim balerinama poput Ludmille Tcherine, Zizi Jeanmaire,Colette Marchand; nastupa u filmovima u Francuskoj i Njemačkoj, s Geraldine Chaplin snima i film za Francusku televiziju, a godine 1960. glavni je plesač u “Lido de Paris”.

Koreografsku karijeru počeo je baletom Suite Lyrique u Parizu, zatin ubrzo zajedno s Jeanom Cocteauom, u Lyonu koreografira Kralja Edipa. Godine 1964. Nekoliko mjeseci nastupa u Broadway Theatreu u New Yorku, istodobno pohadajući školu Martha Graham, a kad mu je za nastup u Tropicani u Las Vegasu u glasovitom “Folies Bergereu” bio ponuđen tromjesečni ugovor, sudbina je htjela da taj angažman potraje idućih devet godina! Filmsku

karijeru Sulić također ne prekida pa u Hollywoodu 1971. snima film “Mrs. Pollyfax – Spy", s Rosalind Rusell, i nastupa u televizijskom šou Merva Griffina te u Hollywood Palace. Sulić podučava klasični balet na University of Nevada u Las Vegasu, a također drži seminare za Professional Dance Teachers Association, Dance Masters of America i Dance Caravan diljem Amerike. Godine 1972, osniva Nevada Dance Theatre, koja je od skupine nekoliko baletnih zaljubljenika prerasla u profesionalnu trupu nacionalne važnosti i za koju je koreografirao 51 balet.

Koreografsku karijeru Sulić je ostvario i u operama diljem Evrope, Amerike i Južne Amerike.

U San Franciscu je u razdoblju od osam godina koreografirao: Pikovu damu, La Gicondu, Borisa Godunova, Evgenija Onjegina, Adrianu Lecouvreue, a za Teatro Colon u Buenos Airesu, Samsona i Dalilu, u Ženevi Fausta i Idomeneo, te Samsona i Dalilu.

Godine 1992. U Seattleu koreografira, u američko ruskuj koprodukciji, operu Rat i Mir, najveće umjetničko dostignuće te godine po ocjeni New York Timesa.

U Las Vegasu je 20. listopada 2011. upriličena 57. svečanost postavljanja zvijezde na Las Vegas Walk of Stars. Slavljenik je naš i međunarodni baletni umjetnik Veseljko Sulić (Vassili Sulich), koji je 1972. osnovao Nevada Ballet Theatre i tako doveo klasičnu umjetnost u Las Vegas. Zanimljivo je to kako se u Americi i takve stvari dugo pamte. Naime, Veseljku Suliću 1981. je dodijeljena Nevada Governor's Arts Award, nagrada za istaknutog umjetnika.

Sveučilište u Las Vegasu, na kojemu je osnovao Odjel za ples i na kojemu je klasični balet podučavao više od dva desetljeća, dodijelio mu je 1987. godine nagradu Distinguished Nevadan Award; 1997. dobiva Community Art Award, a 1999. ulazi i u Legends Hall of Fame zbog vizionarskih zasluga za osnivanje Nevada Dance Theatrea. Harry Reid, vođa demokrata u Senatu Sjedinjenih Država, dodijelio je Suliću senatorsku nagradu i upisao ga u Arhiv američkog kongresa kao zaslužnog umjetnika. A sada je postavljena i njegova Zvijezda. Inače, Veseljko Sulić već niz godina živi u Brazilu – gdje je i dalje aktivan!


http://www.jutarnji.hr/prvi-hrvat-sa-svojom-zvijezdom-u-las-vegasu/254220/

http://plesnascena.hr/index.php?p=article&id=1376