Mjesec hrvatske knjige

15. listopada je počeo mjesec hrvatske knjige.


Mjesec hrvatske knjige

Mjesec hrvatske knjige manifestacija je promicanja knjige i čitanja koja je ove godine posvećena Međunarodnoj godini astronomije. Programski odbor Mjeseca hrvatske knjige 2009. usvojio je na svojoj sjednici održanoj 8. srpnja 2009. godine prijedlog Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” iz Koprivnice da se u tijeku manifestacije na cijelom području Republike Hrvatske održi jednodnevna akcija s ciljem popularizacije čitanja.

Predlaže se da se pod zajedničkim nazivom Čitajmo pod zvijezdama u petak, 23. listopada 2009. u vremenu od 18-24 sata, na trgovima, u kafićima, restoranima, trgovinama, tramvajima, na autobusnim stajalištima, pred školama, knjižarama, knjižnicama, muzejima ..., u svim gradovima i naseljima organizira čitanje odabranog ulomka, pjesme ili priče.

Pozivamo pisce i nakladnike da zajedno s lokalnom upravom u svojim gradovima i naseljima pronađu mjesta okupljanja i zajedničkog čitanja. Pozivamo knjižničare i knjižare da toga dana ostave vrata knjižnica i knjižara duže otvorena te da za djecu i mlade organiziraju kasna čitanja i pričanja priča. Pozivamo glumce da čitaju svojim sugrađanima i novinare da medijski poprate događanja u svojim gradovima.