130 godina Narodne čitaonice | Ispis |  E-mail
Nedjelja, 10 Siječanj 2010 20:13

 

"Pišu nam iz Supetra 9.siečnja 1880. Radostnu vam viest javljamo, da se je već i u ovoj varoši ustrojila narodna čitaonica pod imenom "Pučko Hrvatsko Družtvo".Na 4 t.m. bio je svetčani otvor družtva..."
Početak je to članka objavljenog  14.siječnja 1880. u zadarskom Narodnom listu.

Brač je otok s razvijenom knjižničnom tradicijom. U drugoj polovini 19.st. gotovo svako mjesto na Braču imalo je čitaonicu. Cilj je čitaonicama  bio podučavati puk u narodnom jeziku i proširivati mu vidik nacionalne svijesti.

Tako i pisac spomenutog članka govori "da i Supetranin, ako i kasno , ipak se spomene da hrvatska krv teče kroz njegove žile i da talijanski ortakluk u Supetru neće više podignuti bezsramni talijanski obraz"

Prva čitaonica  "Hrvatski skup" osnovana je u rujnu 1868. u Pučišćima i nakon toga gotovo svako mjesto na Braču otvara čitaonicu.http://braconline.com.hr/component/content/article/802-kultura-brac-2010/12219-cestitka-narodnoj-knjiznici-supetar.html

Supetarska čitaonica otvorena je u siječnju 1880. I današnja Narodna knjižnica , osnovana 1980. nastavlja tu tradiciju, kao i sve današnje knjižnice  koje nastavljaju tradiciju narodnih čitaonica i imaju  centralno mjesto svih događanja. One su nositelji kulturnog razvoja, svih kulturnih događanja, inicijatori i koordinatori među svim zainteresiranima, kao što su turistički, javni i kulturni radnici. Knjižnica je  jednostavno izašla iz knjižnice i njena se djelatnost osjeća na svakom mjestu i svakom trenutku .