Večer čakavske poezije | Ispis |  E-mail
Nedjelja, 14 Studeni 2010 02:18


Povodom stote godine rođenja Stjepana Pulišelića u Narodnoj knjižnici u Supetru, u utorak, 16.11. u 18 sati će se održati večer čakavske poezije.

Sudjeluju: Lucija Puljak, Gita Dragičević, učenici osnovnih škola Pučišća, Postira, Supetra, Selaca i Milne. 


Barba Štefi o stoten rojendonu.

Stjepan Pulišelić (17.11.1910. - 10.11.1998.)
ŠTEFI PULIŠELIĆU O  STOTEN ROJENDONU


„Sto je godin pasalo od rojenjo pokojnega nojbroškijega  pisnika Stipe Pulišelića ( 17.11.1910.- 10. 11. 1998. ).
Pasaće hi barem još toliko, sve dokli budu živit i dokli se budu štit njegove pisme , po kojima  ćemo čuvat u svisti kus našega škoja, koji kontra svih zokonih fizike, vobi žešće če smo mu daje o postaje nan miliji če gremo stariji.
Evo prilike da se po pismima ovega fetivega Bročanina sitimo na trud i pot, na grišpe po obrazu i friže na srcu, na žuje tvrde ka suhi črmnaj, žuje krvove ka ocvali garigul, na žuje osušene, inkordone kako struk uvehle mrtile u storen oficiju.
Dokle god budemo štit njegobe broške libre, dohodiće nan u svist suze naših skrbnih materih, če su provele vas svoj vik u crnini če in dugujemo  puno jubavi  neuzvroćene. Njegove su pisme bile i ostale naša radost i naš plač. Ventule cvićo po sulorima i jerulima......“

Učenici osnovnih škola iz Supetra, Selac, Postir  i Pučišć  su na najboji  način čestitali barba Štefi.  Govoreći njegove i svoje pisme su Galeriju Rendić i brojne ljubitelje čakavske riči ispunili ljubavlju i nostalgijom i ostavili nadu da če se bračka rič
čuti još dugo.

„Jerbo kako bismo mogli razumit i volit svoj Broč ol sutra bez ovih pisom u kojimaje naše i Štefino učer. One će siguno još dugo živit. One će sigurno još dugo živit ...
Učinimo sve da se ne udune ovi  poetski plamik iskonske riči Štefe Pulišelića Bročanina, broškega pisnika, kojega smo iskreno volili ka i njegove verse.Tim činom odužićemo se Štefi na ovoj stogodišnjici njegovega rojenjo.“ (P.Šimunović)

To su sinoć učinile uz učenike osnovnih  škola i njihove nastavnike i Lucija Puljak i Gita Dragičević i time zaključile  ovu čakavsku  godine koju smo započeli na Nazorovim danima, a svečano proslavili na Festivalu čakavske riči u Škripu, s kojim ćemo  nastaviti i dogodine.

Hvala Ti, barba Štefe.