Izložba kamenih zvonika | Ispis |  E-mail
Srijeda, 12 Siječanj 2011 11:23


U petak, 14. 1. 2011. u 18 sati u galeriji "Ivan Rendić" Supetar održati će se izložba kamenih zvonika Josipa RadićaSlušajte ih kako zvone

Zvonila su za oluje, zvonila su za vjenčanja
Zvonila su za živote i za zadnja putovanjaBilješka o autoru:

Josip Radić
Rođen 1968.  Pučišćima. Umirovljeni časnik H.V. Srednju vojnu školu i Monaričku vojnu akademiju diplomirao u Splitu. Aktivan od 1991. u H.V.
1991. se počeo baviti izradom kamenih crkava, zvonika i kućica u kamenu  i od tada je izradio zadivljući broj eksponata koji se mogu naći od Hvara do Vatikana.
Posljednji njegov uradak je zvonik u Ložišćima, izrađen po originalnim nacrtima Ivana Rendića.
Živi i radi u Pučišćima, oženjen i otac troje djece.
Adresa: Josip Radić, Pučišća
Tel.:021/638-562
Mob.:098/948-9197
Sinoć je u Galeriji „Ivan Rendić“  ispunjenoj  zaljubljenicima u Brač i brački kamen, u bračku povijest i arhitekturu, u Rendića i Radića, otvorena izložba  prekrasnih replika bračkih i inih crkava i zvonika pučiškog majstora Josipa Radića.
Izložbu su otvorili Gita Dragičević, ravnateljica knjižnice i galerije i don Stanko  Jerčić, generalni vikar Hrvarsko-bračko-viške biskupije.
Gita Dragičević posebno se osvrnula na povod same izložbe. Naime izložbom dominira posljednji Radićev uradak , zvonik u Ložišćima , izrađen po originalnim nacrtima Ivana Rendića iz 1886. koji se čuvaju u Rendićevoj spomen zbirci.
Don Stanko Jerčić naglasio je koliko je ljubavi , strpljenja i vještine utkano u svaki zvonik, u svaku crkvu i spomenuo prvu koju je Radić izradio i koja je  također izložena, Crkva Krista Kralja u Selcima.
Na kraju se brojnim posjetiteljima s čitavog Brača, a posebice iz rodnih mu Pučišća, zahvalio vidno uzbuđen  i sam Josip Radić.
Na izložbi koju možete pogledati  u Galeriji "Ivan Rendić"  pogledajte kampanele koji  "pričaju nam našu povijest brižno kao otac sinu" i koji  su sinoć "u večeri kao ova izlila nam svu toplinu".


petak, 14. 1. 2011.

        u 18 sati