Susret s književnicom | Ispis |  E-mail
Ponedjeljak, 18 Travanj 2011 11:12


Narodna knjižnica u Supetru poziva Vas na susret s književnicom Vesnom Krmpotić, u ponedjeljak, 18.04.2011. u 18 sati, galerija "Ivan Rendić" u Supetru.

"Moj životopis ne nalazi se samo u knjizi "Dijamantni faraon". U knjizi o Ozirisu. Moj životopis ne nalazi se samo u knjizi "Brdo iznad oblaka". U knjizi "Bhagavatar". U knjizi "Put jednote". Moj se životopis čita u svakoj mojoj knjizi. U svakoj rečenici. U svakomu stihu.

Sve ove godine, njih šezdesetak, sav moj napor bio je jedan jedini: kako otpustiti grč - kako pustiti stup duha svetoga da uzađe u svijest i riječ. To je sve što sam uistinu "radila" - pisanje je bilo tek brzometna posljedica opuštanja od nevjerice u nemoguće.
Moj suštinski životopis je priča o naporu kako se predati nečemu za što ne treba ni napor, ni trud, ni znanje."
Rođena je 1932. u Dubrovniku. Školovala se u Splitu, Zagrebu, New Delhiju. U Zagrebu diplomirala psihologiju i engleski. U New Delhiju učila bengalski. Stanovala u različitim sredinama.

Od svih sredina najmojskija joj je vječna Indija. Potom, Dubrovnik njena djetinjstva. Potom, drevni Egipat. S mužem, diplomatom nekadašnje SRJ, i s troje djece, boravila je u Kairu, Washingtonu, Akri, i Beogradu, gdje i danas stanuje.

Putovala je da dodirne sebe, da prepozna, da se sjeti, da se sjati. Yucatan, Delfi, Baalbek, Paris, Rim, Ur, Tokyo, visoke Himalaye. Od svih aku-točaka po silnicama Zemlje nedodirnut joj je ostao čudesni grad Marcahuasi u Andama; ali davnašnja želja da ga vidi, ishlapila je.

Jer unatrag tridesetak godina sva su se njezina vanjska putovanja sustigla i prepoznala u jednomu jedinom mjestu - u mjestu kojega donedavno nije bilo ni na jednomu zemljovidu - u Prashanti Nilayamu.
Susret Vesne Krmpotić sa Sai Babom bio je susret violine s njezinim graditeljem: rezultat je glazba.

"Ja ne govorim, ja ne pišem o svojemu Učitelju da bih mu pronosila slavu, jer to Njemu ne treba. Ali ja sam biljka-i-pčela, i ne mogu biti nijema, šutjeti o suncu, koje me izgovara."„Kako smije val, ma koliko kočoperan bio, proglašavati sebe samo valom, zaboravljajući da je more? Jer jedina priča koja se ne mijenja, koja ne dolazi, ne odlazi, koja je podloga svih priča-valova, jest more...“


Bila je to samo jedna od brojnih prekrasnih misli koje smo čuli na susretu s poznatom poetesom  Vesnom Krmpotić u knjižnici u Supetru. Štovatelji njene pjesničke riječi ugodno su se družili, razgovarali i uživali osluškujući samo dio izuzetno bogatog opusa.
Vesna Krmpotić je posjetila Supetar kao kuma braceri „Gospa od mora“ te je poželjela da nam pokloni nekoliko divnih pjesničkih trenutaka.