Osvrt na predavanje | Ispis |
Petak, 21 Rujan 2012 11:48

Supetarska je publika svjedočila jednom jedinstvenom i zanimljivom predavanju u organizaciji supetarske knjižnice : Turizam i klimatske promjene, koje je održao prof. John E. Hay s dalekih Cook Islands.

Prof. John E.Hay  ima preko trideset pet godina iskustva u akademskoj zajednici, privatnom sektoru i državnim organizacijama.
Njegov rad je fokusiran na  interdisciplinarnom  pristupu znanosti o okolišu te tehničkim i politički  relevantnim  procjenama i smjernicama, posebno u odnosu na klimatske varijabilnosti i promjene.

Kao član  Međuvladinog  panela o klimatskim promjenama (IPCC), John Hay je dobitnik Nobelove nagrade za mir 2007, koje IPCC dobio zajedno zajedno s Al Gorom.

John Hay je koautor knjige „Turizam i klimatske promjene: Rizici i prilike“.
Nastavak, „Klimatske promjene i turizam: od politike do prakse“, objavljen je u lipnju 2012.
Također je  dobitnik prestižne nagrade Guggenheim Foundation. Gostujući je profesor na Sveučilištu Ibaraki, Japan, i profesor na Lincoln Sveučilištu u Novom Zelandu i Sveučilištu  u Južnom Pacifiku.
Radi kao konzultant i savjetnik brojnih nacionalnih vlada i regionalnih i međunarodnih organizacija, uključujući organizaciju Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP),
Svjetske banke (WB), Azijske razvojne banke (ADB), Ujedinjenih naroda za okoliš
(UNEP), Organizacije  za hranu i poljoprivredu (FAO) kao i Regionalnog programa za okoliš Pacifika ( SPREP).

Što su to klimatske promjene? Što  nas očekuje? Kakav je utjecaj tih promjena na turizam i kako turizam djeluje na njih? Kako sve to izgleda danas i kako će izgledati do kraja stoljeća? Koliko mi samo možemo na sve to utjecati?

Samo je dio pitanja na koje je odgovorio ili pokušao odgovoriti prof.Hay brojnom zainteresiranom slušateljstvu.

U tomu mu je pomogao kapetan Rajko Zupan, prevodeći izlaganje na hrvatski. Kapetan Zupan je i glavni „krivac“ kojemu dugujemo zahvalnost da je prof.Hay došao u Supetar.

Posebno nam je drago da su predavanje sa zanimanjem odslušali i učenici Srednje škole Brač , polaznici napredne zemljopisne grupe sa svojim profesorom Fiamengom.

Osvrt prof. Hay-a na putovanje hrvatskom obalom mozete preuzeti u .pdf formatu ovdje.