Iliri na otoku Braču | Ispis |
Ponedjeljak, 04 Studeni 2013 17:09Također pogledajte i letak Osnovne škole Pučišća za fotomonografiju...Sinoć je u prepunoj Galeriji "Ivan Rendić" predstavljena fotomonografija "Iliri na otoku Braču" koja je rezultat iznimnog projekta učenika i učitelja Osnovne škole Pučišća.

O samom projektu i radu s učenicima, pedagoškim vrijednostima i razlozima, strasti koju su svi zajedno unijeli u ovaj projekt upoznao nas je učitelj Područnog odjela iz Gornjeg Humca, Siniša Lučić Lavčević i ravnateljica i spiritus movens ovog, a i inih projekata Osnovne škole Pučišća dr.sc.Lucija Puljak, urednica i voditeljica čitavog projekta.

Dr.sc. Vedran Barbarić oduševljeno je govorio o metodologiji i interesu koju su učitelji i učenici pokazali u istraživanju, rezultatima i fotografijama objavljenim u knjizi koju smo predstavili.

Jasna Damjanović, ravnateljica Centra za kulturu Brač, je ukazala na vrijednost zaštite baštine pogotovo u radu s djecom, što je Osnovna škola Pučišća dokazala ne samo ovom knjigom, već suradnjom na mnogim zajedničkim bračkim projektima.

Riječi zahvala je na kraju je svima uputila Gita Dragičević, ravnateljica Knjižnice i Galerije.

Fotomonografija "Iliri na otoku Braču" je,iskrenom dječjom fotografijom ilustrirano svjedočanstvo o tragovima tisućljetnoga života na Braču. Prapovijest otoka ispisana je kamenim gomilama koje su se našle pred fotografskim objektivima učenika OŠ Pučišća,a koje znanstvenici povezuju s bračkim ilirskim predcima. Najviše tragova o Ilirima može se pronaći u unutrašnjosti otoka. To su ponajprije hrpe nabacana kamenja ispod kojih su Iliri pokapali svoje mrtve (grobne gomile),a zatim na ostatci obrambenih zidina koje su prastanovnicima Brača pružale utočišta od

neprijateljskih napada.Na Braču, otoku kamena, svaki kamen u krajoliku ima svoju svrhu i svoju priču. Zato treba pomnjivo promatrati, zamišljati i usvajati "kamene priče".Iz tih priča može se očitati da je život u unutrašnjosti otoka, gotovo ne mijenjajući se, trajao do naših dana. Mijene su ubrzano započele prije pedesetak godina i značajno izmijenile krajolik Brača i bračke unutrašnjosti.

U želji da sve ne padne u potpuni mrak zaborava, nastala je ova knjiga.

Fotografije sa predstavljanja fotomonografije "Iliri na otoku Braču" pogledajte na našim facebook stranicama...