110 godina tamburaša | Ispis |
Srijeda, 22 Rujan 2010 12:39

Koncert Tamburaškog orkestra u povodu 110. rođendana
(vidi photo galeriju)

U nedjelju ispred Crkve  sv. Martina Tamburaški orkestar iz Supetra sa svojim gostima je pred brojnim Supetranima i gostima u prekrasnom okruženju Jobove ulice proslavio 110. rođendan.
U lipnju 1900. Osnovalo se Pjevačko-tamburaško društvo „Porin“. Ma kako to neobično zvučalo, zvuci tamburice  čuju se u Supetru već  110 godina.
Bio je to pravi razlog svečarskom raspoloženju u kojem su, osim tamburaša, sudjelovali i pjevači klape“Vala“, plesači iz Ciciljone i voditeljica Jasna Damjanović.
Prisjetili smo se samih početaka, kao i svih godina nakon toga, ilustriranih desecima fotografija, članaka,dokumenata sakupljenih u Power Point prezentaciji koja se prikazivala gledateljima dok su uživali u koncertu. U raznovrsnom programu čulo se i Vivaldija, Zajca, Mascagna, Offenbacha,  hrvatske narodne, plesalo se i sviralo  bračke plesove, čuli stari supetarski napjevi.
Tamburaši su zahvalili svim voditeljima: pok. Željku Turniškom, Draganu Smiljanu koji je došao s njima proslaviti, i naravno, sadašnjem voditelju prof.Danielu Kelavi.
Koncert su svi učesnici završili s „Odlaskom“ koji nije bio samo  oproštaj u ovom predivnom doživljaju  već i poziv da to druženje traje još dugo.


110 godina tamburaša
(vidi photo galeriju)

Kako javlja Narodni list iz 1900. u Supetru se utemeljilo Tamburaško društvo „Porin“  24.lipnja 1900.

„Pišu nam iz Supetra na Braču da se ondje utemeljilo pjevačko tamburaško društvo “Porin”. Dostavljeni program svečanosti veoma je biran... Mladom društvu najiskrenija čestitanja....“  NARODNI  LIST, lipanj, 1900.

Supetar se s ondašnjih 1892 stanovnika, nakon osnivanja Supetarske glazbe (1877.)  i Filharmoničkog društva ( 1878.)  obogatio s dvjema vrijednim glazbenim ustanovama: Pjevačko-tamburaškim  društvom “Porin”  i Školom glasovira, 24.6.1900.  Voditelj je Rudolf Dalibor Wunsch.
Nakon osipanja „Porina“ tamburašku je glazbu ponovno oživio mladi  nastavnik Željko Turniški, pedesetih godina prošlog stoljeća. Bio je to pravi procvat, nižu se brojni uspjesi na natjecanjima, odgojene su mnoge  generacije tamburaša.

Tamburaško se društvo nekoliko puta osipalo zbog odlaska članova na školovanje, zbog financijskih razloga, zbog...  Ali uvijek se ponovno obnavljalo.
Renesansu je doživjelo  obnovom rada KUD-a „Joško Rendić“  1980., kada je uz Tamburaški orkestar, svirala limena glazba, pjevao pjevački zbor, klapa „Vala“, ženska klapa, lutkarsko kazalište.  Voditelj je  maestro Željko Turniški.

Nakon smrti Željka Turniškog tamburaši nekoliko godina pauziraju. Ponovno su  zasvirali  1983. pod stručnim voditeljstvom Dragana Smiljana.
I ponovno procvat, gostovanja, aktivnosti ... Nekoliko godina zbog „raznoraznih razloga“  tamburaši su ponovno utihnuli.

Ali ne za dugo. Stari tamburaši, uglavnom tamburašice okupljaju se  u proljeće 2007.  Stručni voditelj je prof.Daniel Kelava, pomlađuju se, aktivni su, živahni još uvijek i, nadamo se, dugo.

Sadašnji sastav nastavlja stogodišnju  uspješnu tradiciju  tamburaške glazbe koja se gajila u Supetru. Obogaćuje se gitarama, mandolinama. Repertoar je raznolik: od bračkih plesova, dalmatinskih pjesama, valcera do obrada mnogih klasičnih skladbi.

Sviraju: Gita Dragičević, Gita Markusović, Pero Vladislavić, Ana Martinović, Marija Kelava,Vesna Klepo, Karmen Gospodnetić, Elza Simon, Planinka Brkljača-Vukušić, Karmen Žuvić, Nina Marinović, Ricardo Derado, Lidija Dedić, Hrvoje Akmadžić.

Stručni voditelj: prof. Daniel Kelava.