Bracera u Supetru? | Ispis |
Srijeda, 02 Veljača 2011 16:35

 

BRACERA ,obalni teretni  jedrenjak  široka korita (Anić V.:Rječnik hrvatskoga književnoga jezika)

BRACERA, brod s jednim jarbolom  koji se gradio u bračkim brodogradilištima i prozvan po Braču (P.Šimunović:Rječnik bračkih čakavkih govora).

BRACERA
, drveni obalni jedrenjak za prijevoz tereta. Karakteristična zaobljena pramčana statva te ukras s oblikom oka na pramcu. Snast se sastoji od jednog jarbola s oglavnim jedrom i kosnka s prečnikom. Nosivost je bracere 50  do 70 t, duljina rupa 15-17m. Ime je dobila po otoku Braču. (Hrvatska enciklopedija, L.Z.M.K.,Zagreb,2000.)

 


U Supetru već odavno tinja ideja da se nabavi jedna bracera kao simbol bračkog pomorstva i jedna nova, posebna turistička ponuda, kako doznajemo danas je ta ideja na korak od realizacije.

U sklopu ovog projekta udruga Super Supetar je kao jedan od ciljeva postavila kupnju m/b "Roditelj"  - najstarije izvorno sačuvane bracere na Jadranu te ujedno i zaštićenog kulturnog dobra Republike Hrvatske. Sam brod ponudio bi svojevrstan prikaz povijesti pomorstva Brača, posebne bračke suvenire a uz pomoć njega organizirali bi se i različiti tematski izleti i kulturna događanja.

Kupnja m/b "Roditelj" je zajednički projekt grada Supetra, turističke zajednice Supetra i udruge Super Supetar, jer postoje mnogi  izravni i neizravni interesi koji povezuju projekt i grad Supetar .

Nadalje, "Roditelj" bi trebao biti zanimljiv i za ostale općine otoka Brača, jer ga je moguće koristiti u nekom od brojnih kulturnih programa.

Braceru "Roditelj" planiramo koristiti i u svrhu prezentacije Supetra na raznim regatama širom Hrvatske (ruta Palagružana -Vis, regata "Latinsko jidro" – Murter, regate na području Istre).

Dok je na vezu brod je zamišljen kao multimedijalni muzej na otvorenom -  na palubi i u unutrašnjosti  će biti izložene slike, povijest, način gradnje, opis, makete, ribolovni alati. Sama izložba bi bila izvedena u mobilnoj formi, kako ne bi ometala funkcioniranje broda kao plovila. Izletničke ture koje bi nudili bi bile vezane uz kulturni turizam i promicanje baštine. Neke od izleta bi vodili u Pustinju Blaca, Pučišća, Lovrečinu, Omiš.

Bracera ili brazzera „Roditelj“ je možda čak najkarakterističniji obalni jedrenjak Jadrana koji se mogao susresti uz cijelu dalmatinsku i istarsku obalu, sve do zaljeva Venecije. Među bracerama najčešća je i najpoznatija bila jednojarbolna, prvi put u kronikama zabilježena u 16 . stoljeću.

„Roditelj“ je izgrađen davne 1907. godine u mjestu Piran u Sloveniji.
Duljine je preko 12,89 m , širine 4,60 m, te visine trupa 1,60 m. Brod je nastao bez ikakve strojne obrade kao potpuni ručni rad starih majstora. Izgrađen je od kvalitetnog drva hrastovine. Budući da je bracera, osobitost su mu široke i okrugle prova i krma.
Prvobitna namjena mu je bila transportna, a većinom je služio za prijevoz kamena. Sredinom 20. stoljeća dobio je motorni pogon i tako postaje motorni jedrenjak brzine 8 čvorova i 200 KV. Posebno važnu ulogu imao je u II.svjetskom ratu, kada je sudjelovao u prijevozu izbjeglica za El-Shutt.
Stradao u bombardiranju Dubrovnika, obnovljen u korčulanskom brodogradilištu i sada služi brojnim izletnicima za izlete i nostalgične užitke.
Njegova stoljetna patina i ljepota izdvaja ga od brojnih izletničkih jedrenjaka.

http://www.min-kulture.hr/userdocsimages/programi/programi_1105/bastina_nepo_i_pokretni-101105.pdfDanas je m/b "Roditelj" vlasništvo putničke agencije „Adriana“ iz Dubrovnika, koji mu je ujedno i trenutna luka. Trenutno je m/b "Roditelj" najstariji izvorno sačuvani jedrenjak na Jadranu te je zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske. „Roditelj“  se prodaje i naša je želja da Supetar, nadamo se , postane njegova slijedeća matična luka.

Supetarsko izaslanstvo je u Dubrovnik otišlo zajedno s kalafatom  Josipom Šerkom i u probnoj se vožnji uvjerilo  da je „Roditelj“ opravdao sva očekivanja.
Nadamo se da će se financijska  konstrukcija uspješno zatvoriti  i da će supetarski porat već ovo ljeto  biti obogaćen jednom novom i jedinstvenom ponudom.

Molimo sve zainteresirane koji imaju slike ili podatke  o bračkoj braceri, njenoj gradnji ili pak bilo kakve materijale koji kazuju o pomorskoj tradiciji, ribolovu i ribolovnim alatima i martimnoj tradicijii da nam iste pošalju ili donesu  u knjižnicu u Supetru.

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Tel-fax :021 630 033