Promocija knjige Anele Borčić | Ispis |
Subota, 26 Ožujak 2011 14:15


Utorak,  29. 3. 2011.  u  18,30 sati u galeriji "Ivan Rendić" u Supetru održati će se promocija knjige Anele Borčić - "Garbin, zao vjetar".

Prvi roman Anele Borčić bit će predstavljen u  supetarskoj knjižnici. O knjizi će govoriti Jakša Fiamengo i Lucija Puljak, kao i sama autorica , a  program će koordinirati Gita Dragičević. Za ugodnu glazbenu podlogu pobrinut će se Klapa Vala.
Anela Borčić, ravnateljica Osnovne škole u Visu, živi  i piše o otočkom životu, o samoći i pustoši u nama i oko nas. Do sada je izdala zbirku pjesama Blaženstvo trenutka, urednica knjige Škoj na pjat, knjige o kulinarskoj baštini otoka Visa.
Garbin,zao vjetar je njen prvi roman.
Anela Borčić vješto i nijansirano, u postupnoj gradaciji slijedi patnjom otežalu atmosferu u obitelji kojoj je "puknula fina ovojnica" što ju je nekoć možda spajala, a možda će i opet jednog lijepog dana. Njezina je rečenica dinamična, bujna, bogata stilskim i semantičkim meandrima, osvježena pokojim dijalogom u otočnome idiomu. Poželjeti bi joj tek trebalo nešto ublažen "efekt prejake riječi". (Mirjana Jurišić, Večernji list)
Obiteljski roman u kojem ostavinske rasprave i jal među nasljednicima opisuju otočku svakodnevicu.
Prvi roman Anele Borčić "Garbin, zao vjetar" ishodi iz literarne tradicije velikih otočkih pisaca- R. Marinkovića, S. Novaka i P. Šegedina. Mnogo što ova autorica duguje upravo njima, koliko god to zvučalo preuzetno. Ostavinske rasprave i jal među nasljednicima nulto su mjesto gotovo svake otočke svakodnevice. Borčićeva o tome piše sugestivno, suvereno i s mjerom. Rečenicom koja voli eleganciju i detaljiziranje, ona će svoje likove podvrgnuti snažnom psihologiziranju, izvesti mrežu kompliciranih odnosa koje karakterizira otuđenost, nepovjerenje, bijes, laž, zavist i zla krv, te "uvesti u priču" prijeteći krajolik i zloguki vjetar.
U komornoj atmosferi, u nepodnošljivoj tišini i još nepodnošljivijoj samoći koju žive likovi ove priče svaki zasebno, jedan član obitelji pokušava zašiti konce uništenih  obiteljskih veza. Borčićeva uspijeva pripovijedati u slikama i sugerirati mučninu u tišini, bez buke i bijesa, posve na tragu svojih književnih uzora.

 
alt src=http://www.knjiznicasupetar.hr/images/stories/predstavljanje%20knjiga%20011%20033.jpg


alt src=http://www.knjiznicasupetar.hr/images/stories/predstavljanje%20knjiga%20011%20036.jpg

alt src=http://www.knjiznicasupetar.hr/images/stories/030.jpg

alt src=http://www.knjiznicasupetar.hr/images/stories/037.jpg

alt src=http://www.knjiznicasupetar.hr/images/stories/033.jpg