Krštena "Gospe od mora" | Ispis |
Petak, 06 Svibanj 2011 15:56


Nakon dugih 6 godina gradnje, jučer je u Supetru krštena i blagoslovljena „Gospe od mora“.  Ovaj najnoviji brod iz malobrojne flote hrvatskih tradicijskih brodica, izradila je udruga „Dupinov san“.

Bracera je građena u Betini na Murteru, a na putovanju prema svojoj matičnoj luci – Dubrovniku, zastala je u Supetru, prijestolnici Brača – otoka prema kojem tip broda bracere i nosi naziv, gdje je krštena. Na misi u Crkvi Navještenja Marijina jucer je u 9.00h posvećena platica broda, koju je do broda donio kapetan Jadran Gamulin.

U 11.00h u galeriji „Ivana Rendića“ otvorena je izložba autora Velimira Salomona – terca jadranskih brodica, na kojoj su predstavljeni projekti udruge „Dupinov san“ i „Bračere“, a koju svakako preporučamo da posjetite u slijedećih nekoliko dana. Uz gostovanje uistinu legendarnih osoba hrvatske brodogradnje i pomorstva, u odličnoj atmosferi, izložbu je otovorio Joško Buzančić.

Na supetarskoj rivi, u 15.00h održana je svečanost krštenja bracere, a kuma broda, hrvatska knjizevnica Vesna Krmpotić nadjenula joj je ime „Gospe od mora“. Poruka velike hrvatske književnice svima okupljenima bila je „sjeti se vale da si more!“. Blagoslov broda obavio je supetarski župnik don Andro Ursić, članovi AK „Bracera“ premijerno su izveli himnu braceri, a Siniša Vuković recitirao je svoj „Recital moru“. Na kraju svečanosti mnogobrojna supetarska djeca, njihovi roditelji, gosti i prijatelji projekta iskoristili su jedinstvenu priliku zaploviti falkušom i bracerom po supetarskom akvatoriju.

Zakuska za uzvanike ovog uistinu lijepog događaja za Supetar i maritivnu baštinu RH održana je u konobi „Lukin“ koja je ovaj posao, prema rječima sudionika, odradila za peticu!.

Galeriju slika sa krštenja pogledajte na Brač online:

http://www.braconline.com.hr/bracke-vijesti/12689-krtena-qgospe-od-moraq.html

Prenosimo i vijest iz Slobodne Dalmacije:
http://www.slobodnadalmacija.hr/Split-%EF%BF%BDupanija/tabid/76/articleType/ArticleView/articleId/135642/Default.aspx